Hűtés a számítástechnikában

Hűtés a számítástechnikában

Az elektromos alkatrészek legfőbb ellensége a melegedés, ez a számítógépek esetében is így van. A túlmelegedett alkatrészek nemcsak lassabban dolgoznak, de az extrém hőterhelés miatt az alapanyagok hamarabb elfáradnak , ami a gép életciklusa folyamán az alkatrész lassú, de biztos halálához vezet. A számítógép ezért a túlmelegedés ellen védekezik, mégpedig úgy, hogy bizonyos hőmérséklet fölött korlátozza az érintett alkatrész teljesítményét, azaz a gép belassul. Ahhoz, hogy egy számítógép megfelelően működjön és a teljesítmény, amiért fizettünk mindig rendelkezésre álljon, elengedhetetlen a komponensek megfelelő hűtése. Elsősorban oda kell figyelni a ház optimális légáramlásának kialakítására, valamint a komponensek által leadott hő mennyiségére, hogy annak tükrében legyen megtervezve a hűtés.

A leggyakoribb hűtési technika a léghűtés, ami a fémek hővezető képességén alapul. A léghűtés megfelelő működéséhez négy összetevő elengedhetetlen:

 • A borda anyaga,

 • a hőleadást biztosító lamellák,

 • egy jó ventilátor,

 • valamint a hűtőpaszta.

A hőleadás első lényeges pontja a hűtendő alkatrész és a borda találkozása, illetve érintkezése. Egy jó minőségű paszta használatával akár 3-5°C-ot is lehet nyerni. A leadott hő elszállításáról itt minden esetben egy vagy több ventilátor felel.

Az optimális hűtés kialakítása esetén figyelni kell arra, hogy annyi levegőt fújjanak be a ventilátorok, mint amennyi kifelé is távozik. Ezért felesleges a több befelé fújó ventilátor, mint a kifelé fújó, mert a beáramló légtömeg nagyobb lenne, mint amit a kifelé fújó ventilátor el tudna szállítani és ez fordítva is igaz. ezért javasolt mindig párba rakni a ki- és befújó ventilátorokat.

Egy másik elterjed módszer a folyadékhűtés alkalmazása. Ilyenkor a termelődő hőt nem levegő, hanem folyadék szállítja el az

alkatrésztől. Itt a munkát a hővezető radiátorok végzik el, az átvett hőt pedig a léghűtéshez hasonlóan ventilátor juttatja ki a gépházon kívülre. A folyadékot - amit egy vízpumpa keringet - könnyebb alacsonyabb hőmérsékleten tartani, a hűtendő alkatrész és a radiátor között, ráadásul a hőcserét nem kell az alkatrész közelében elvégezni - ahol sokszor csak a többi alkatrész által már felmelegített forró levegőt tudjuk csak keringetni -, elvégezhetjük akár a házon kívül is, ott ahol korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre a szobahőmérsékletű, hideg levegő.

A kiépítéshez választható all-in-one csomag, ami megkönnyíti a biztonságos összeszerelést, de ezek minősége nagyon változó. A saját magad által összerakott rendszer sokkal több finomhangolásra ad lehetőséget, ugyanakkor költségesebb is. 

A két módszer összehasonlítása, előnyök és hátrányok (nagyon leegyszerűsítve):

Léghűtés fő előnyei:

 • azonos kategóriában árban kedvezőbb, mint a vízhűtés

 • időtállóbb (nem kell számolni a hűtőfolyadék szivárgásával)

 • egyszerűbb a telepítése (főleg egyedi vízhűtéshez képest)

 • egy hibás, elöregedett alkatrész olcsón és gyorsan cserélhető

Hátrányai:

 • bizonyos típusok nagy helyet foglalnak – akár a ram fölé is lóghat

 • a processzorról elvezetett hőt a házba fújja, ezt külön kell kivezetni

 • ha a házban eleve meleg a levegő, rendkívül lecsökken a hűtési teljesítmény

Folyadékhűtés fő előnyei:

 • főleg erős gépek esetén (ahol szükség is van rá) jobb hűtési teljesítményt lehet elérni

 • nagyon jó hőelvonó a folyadék, így a házon belül kevesebb meleg lesz, kevésbé terheljük meleggel az alkatrészeket

Hátrányai:

 • költséges

 • nagy helyet foglal (ventilátorok + hűtőbordák + csövek + vízpumpa)

 • időigényesebb a telepítése

 • az egyedi folyadékhűtéseknél a folyadék utánpótlásra figyelni kell, mert párolog

Összefoglalónk a teljesség igénye nélkül tartalmazza a számítástechnikában alkalmazott hűtési formákat. :) Használhatóság szempontjából jól szellőző helységbe, ahol jó a beáramló levegő utánpótlása és a kiáramló elvezetése oda a léghűtés megfelelő megoldás lehet, viszont ahol ez nem megoldott - például egy zárt tér esetén (szekrény) -, a vízhűtés sokkal hatékonyabb.

Amennyiben további kérdéseid lennének a témában, vagy esetleg nem mindennapi hűtés tervezésével kapcsolatban szakértői tanácsadásért fordulj kollégáinkhoz, akik hétfőtől-péntekig 8:00 - 17:00 óráig rendelkezésedre állnak üzletünkbe.